Division of Criminal Justice

Mandatory In-Service Law Enforcement Training

Thein-service training of police officers has aways been encouraged. Continued law
enforcement education will enable an officer to perform more efficiently and more safely, and is
essential in limiting liability in civil actions arising from officer’ s activities.

Some in-service training is mandated by the county prosecutor, the Attorney General or
through various state or federal statutes or rules. This paper identifies those mandated in-service
training programs that apply to law enforcement personnel in the state.

There are alimitless number of topicsfor in-service training including new laws, court
decisions, internal policies and procedures and defensive driving. Although there is merit to this
training, there are no mandates identified for requiring this additional training. The agency chief
must determine what additional training is appropriate for the department in light of availability
of resources.

This document has been prepared to assist law enforcement executives in understanding
the very complex area of in-service training. If you have any further questions, please call the
Law Enforcement Standards Section at (609) 984-7301. The Law Enforcement Standards
Section will attempt to answer your questions about in-service training, or refer you to the

appropriate agency.
1. Mandatory In-Service Training for All Law Enforcement Officers

All police officers are required to compl ete the following types of in-service training
regardless of their duties or assignment.

a Firearms Requalification, Use of Force Policy and Vehicular Pursuit Policy
Requalification with the agency handgun is mandated annually by N.J.S.A.

2C:39-6j. An Attorney General's Directive issued in December of 1989 requires
semi-annual requalification with all agency-authorized firearms that the officer
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may be required to use in the course of official duties. The Attorney General has
also directed that all police receive semi-annual training on the laws and policies
governing the use of force and vehicular pursuit. Thistraining isusually givenin
conjunction with the firearms requalification. All of thistraining usually occurs
within an eight hour period or less.

Domestic Violence

N.J.S.A. 2C:25-20 requires annual in-service training of at least four hours on
domestic violence. Officers transferring to a new agency must receive training
within 90 days from the date of transfer. Initial training now occurs as part of the
Basic Course for Police Officers.

2. Mandatory In-service Training Due to a Particular Assignment

Because of particular assignment or particular duties, many police officers will be required
to complete one or more of the following types of in-service training:

a
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Officers who may respond to calls for service or handle emergency situations
i Bloodbor ne Pathogens

Under 29 C.F.R. 81910.1030, only those police officers with an
occupational exposure or the potential for such exposure are required to
complete basic and in-service biohazard training. Training time varies
depending on size of class and methodology, but update in-service training
should take one to two hours.

il. Hazardous Materials

Under 29 C.F.R. §1910.120 (q) (6), only those police officers who
participate or are expected to participate in an emergency response to a
hazardous materials situation must receive basic and annual in-service
training in hazardous materials. The amount of in-service training that is
required will depend on the level of basic hazardous materials training the
officer has completed.

iii. Right to Know

Under N.J.A.C. 8:59-7.1 (c), only those police officers who are exposed to
or have the potential to be exposed to hazardous substances during the
course of their work must receive Right to Know training, including annual
in-service training. Officers exposed to just one hazardous chemical need



not compl ete in-service Right to Know training provided their employer
complies with the minimal training and notification requirementsin
N.JA.C. 8:59-6.3 (f).

Breathlayzer Recertification

N.JA.C. 13:57-1.6 and -1.7 require police officers who are certified to operate a
breathalyzer to be recertified every third calendar year. A minimum of eight hours
of training is necessary for recertification.

911 dispatcher or call-taker update training

N.J.A.C. 13:81-2.2 requires call-takers and dispatchers for the 911 emergency
telecommunications system to complete eight hours of in-service training on an
annual basis. Every police officer who acts as a call-taker or dispatcher must
comply with the in-service training requirement.

K-9 in-service training

K-9 units are required to receive semi-annual training, pursuant to an Attorney
General directive in December 1992.

Emergency Medical Technician (EMT) recertification

Emergency Medical Technicians must compl ete recertification training every three
years under the policy of the New Jersey Department of Health.

Miscellaneous

Based on their duties and responsibilities, police officers may be required by
federal and State regulation undergo in-service training in other areas. Examples
of thisinclude: confined space training; self-contained breathing apparatus
training; and fire extinguisher training. Thistraining is necessary only if the police
officer engages in duties that require expertise in the subject area.

Voluntary in-service training

Thereisavast array of training programs available to law enforcement through county and
state police academies, federal law enforcement agencies, and private organizations.
Some of the training which is widely used throughout this State, despite the fact that is not

mandat

a
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ed, include the following:

Radar operator and instructor training
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Over 90% of the police agenciesin New Jersey participate in the voluntary radar
operators certification program developed by the Division of Criminal Justice. The
program, which was instituted to ensure consistency in the training of radar
operators, requires four hours of recertification training every three years.
Approximately 9,000 officers are presently certified under this program.

Internal Affairs Policy and Procedures

In August 1991, the Attorney General mandated that al law enforcement agencies
establish an internal affairs function. To support this mandate, the Division of
Criminal Justice provides training on the directive and internal affairs to any
officer so assigned. To date, police officers from 483 municipal, county and State
law enforcement agencies have been trained in this area.

Victim-Witness Services

N.J.S.A. 52:4B-47 requiresin part that in-service training shall be made available
for police officers, assistant prosecutors, county detectives and investigators on
specialized needs of crime victims and available services, but does not specify that
law enforcement officers must attend. Initial training occurs as part of the Basic
Course for Police Officers. Training timeis not specified but in-service updates
would require less than an hour.

Sde handled baton training

Update training in the side handled baton (PR-24) is not required by state mandate.
The manufacturer of the PR-24, Monadnock, recommends recertification on a
regular basis.

CPR and First Aid training

CPR refresher training is recommended and can be accomplished in one to four

hours according to the American Heart Association. First aid refresher training is
also recommended for all police officers.



